- Regiuni Austria
- Cazare
- Circuite / Drumetii
- Forum
- Concursuri
- Webcams
- Galerie foto
- Galerie video
- Parteneri
Localitati
Salzburg (populatie 150.000 in 2006) este al patrulea mare oras din Austria si capitala statului federal Salzburg.
Orasul Salzburg a fost populat inca de timpuriu, din perioada neolitica, in mare parte datorita salinelor din zona. Sapaturile arheologice au scos la iveala relicve preistorice: in aproximativ 1000 i.Hr. se gasea aici o colonie destul de numeroasa de iliri, atrasa de exploatarea salinelor de pe Durnberg, langa Hallein. Dupa 400 de ani locul este ocupat de celti. Incepand cu 15 i.Hr. micile comunitati umane din zona formeaza un oras pe malurile raului Salzach. Romanii il denumesc in timpul imparatului Claudius (41-45 i.C.) Juvavum si il recunosc ca municipiu, fiind unul din cele mai importante orase ale provinciei Noricum. Urmatorul moment semnificativ in istoria Salzburg-ului o constituie, in anul 700 d.Hr., venirea misionarului Rupert in oras. Acesta construieste o biserica inchinata apostolului Petru (Peterskirche) si renoveaza manastirea (Peterskloster) existenta. De asemenea, el pune temeliile unei manastiri de maicute pe muntele Nonnberg. Rupert este considerat intemeietorul orasului Salzburg.
In anul 1077 incepe constructia fortaretei de la Salzburg, Festung Hohensalzburg, pe ruinele unui castel roman. Intre sec XIII-XVII se construiesc zidurile orasului.
Imaginea baroca actuala a orasului dateaza din secolul al XVII-lea, cand arhiepiscopii Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus von Hohenems si Paris Lodron pun in aplicare conceptia ahitecturala a lui Wolf Dietrich.
In 1816 Salzburg trece sub administratia Austriei. Doi ani mai tarziu, in urma unui incendiu puternic, orasul nou este distrus in intregime.
Locul de nastere al lui Wolfgang Amadeus Mozart, Salzburg este un oras al muzicii, dar si un oras studentesc avand trei universitati. In anul 1920 se pun bazele festivalului orasului (Salzburger Festspiele), importanta manifestare culturala anuala, a carei traditie s-a pastrat pana in zilele noastre. In anii 1960 se construieste un spatiu destinat acestor festivitati (Festspielhaus).
Zeci de biserici baroce, cea mai veche manastire de calugarite din Europa care a functionat fara intrerupere (Stift Nonnberg), alte manastiri, cum ar fi manastirea capucina sau mai vechea manastire benedictina Sf. Petru, palatul Mirabell si gradinile sale frumoase, mai mult de o duzina de alte palate si castele doar in orasul propriu zis sunt suficiente pentru a atrage numerosi turisti din toate colturile lumii.
Bad Gastein a devenit una dintre cele mai mai exclusiviste statiuni balneare din Europa la sfarsitul secolului al 19-lea si este inca plin de hoteluri fin de siecle - multe dintre ele fiind acum din pacate goale. Odata cu construirea unei cai ferate prin Gasteinertal in 1909, Bad Gastein a fost deschis in cele din urma turismului modern de masa. Bad Gastein este locul in care isi au obarsia multe izvoare termale. Apa din aceste izvoare este bogata in Radon un gaz usor radioactiv - fapt care a fost determinat de dublul laureat al Premiului Nobel, Marie Curie. Odata ce Imperiul Roman s-a prabusit, triburile bavareze au inceput sa populeze Gasteinertal si in 1218, zona a devenit parte a Marelui Ducat de Bavaria. In 1297, Bavaria a vandut-o Arhiepiscopiei din Salzburg, alaturi de care a ramas pana in zilele noastre. Dupa secularizarea Salzburg-ului, la inceputul secolului al 19-lea, au intrat impreuna in componeta provinciei federale cu acelasi nume a Austriei. Exista indicatii intr-un poem din 1230 ca izvoarele termale din Bad Gastein erau deja utilizate de atunci, dar sunt dovezi clare ca izvoarele erau utilizate in mod organizat dupa 1350.
Radstadt - un loc cu o multime de posibilitati! Schiorii gasesc in imprejurimi 860 km din cele mai bune piste si 270 de teleschiuri in regiunea de schi Amade, iar Radstadt, cu pozitia lui centrala, prezinta un argument bun pentru o sedere in micul oras medieval, cu cei 5.000 de locuitorii ai sai.
Orasul Radstadt, centrul principal al regiunii Ennspongau din Salzburgerland, se afla pe o terasa la 856 metri deasupra nivelului marii. Asezare bavareza in secolul al 7-lea crestinata ulterior impreuna cu intreaga zona, acestea sunt inceputurile reale ale istoriei Radstadt-lui. La 27 iulie 1289, Arhiepiscopul von Hohenegg a emis o proclamatie prin care conferea cetatenilor din Radstadt ( "cives in Rastatt"), aceleasi drepturi si libertati de care se bucurau si locuitorii orasului Salzburg si a altor orase, din cadrul Arhiepiscopiei. Acest eveniment a constituit prilejul pentru festivitatile aniversare din 1989.
Inapoi sus